Poniedziałek 24.06.2024

Śniadanie: Chleb dworski z masłem, łosoś wędzony, ogórek kiszony, roszponka, Kawa zbożowa z mlekiem
II Śniadanie: Kalarepa i gruszka do chrupania
Obiad: Zupa brukselkowa z ziemniakami zabielana, Spaghetti bolognese, Kompot
Podwieczorek: Rogal z nadzieniem, napój cytrynowy

 

Wtorek 25.06.2024

Śniadanie: Bułka kanapkowa z masłem, rolada ustrzycka, pomidor malinowy, szczypior, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Sok marchewkowy
Obiad: Rosół z makaronem, Pieczeń z szynki, kluski śląskie, surówka z pora, Kompot
Podwieczorek: Jogurt naturalny z granolą czekoladową, kokosem i borówkami

 

Środa 26.06.2024

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, twaróg domowy na słodko, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Mix warzyw do chrupania
Obiad: Zupa shreka z groszkiem ptysiowym, Zraziki drobiowe z morelą, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej, Kompot
Podwieczorek: Chlebek bananowy, napój rabarbarowy

 

Czwartek 27.06.2024

Śniadanie: Chleb z masłem, polędwica sopocka, zielony ogórek, żółta papryka, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Arbuz
Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami, Naleśniki z dżemem brzoskwiniowym, Kompot
Podwieczorek: Bułka kanapkowa z masłem, bieluch śmietankowy, rzodkiewka, awokado, Herbata owocowa

 

Piątek 28.06.2024

Śniadanie: Graham z masłem, kiełbaski drobiowe, kiełki brokuła, pomidorki cherry, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Jabłko

Obiad: Zupa pieczarkowa z zacierką zabielana, Kotlet z jaj, ziemniaki, marchewka na ciepło, Kompot
Podwieczorek: Budyń waniliowy, herbatniki

 

                   

 

Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.

Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą  : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.

Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.

Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".

Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.

Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.

Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.

Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.

Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.

Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.

Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.

Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.

 

 

 

Miasto Rybnik Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświaty w Katowicach