Poniedziałek: 09.06.2025
Śniadanie: Bułka kanapkowa z masłem, makrela w pomidorach, zielony ogórek, sałata masłowa, Kawa zbożowa z mlekiem
II Śniadanie: Arbuz
Obiad: Zupa krupnik zabielany, Pieczona pałka z kurczaka, ziemniaki, gotowana marchewka mini z masełkiem, Kompot
Podwieczorek: Kasza manna na mleku z sokiem malinowym, wafelek zbożowy
Wtorek: 10.06.2025
Śniadanie: Chleb z masłem, szynka tradycyjna, rzodkiewka, kiełki brokuła, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Maślanka brzoskwiniowa
Obiad: Zupa krem shreka z groszkiem ptysiowym, Pierogi ruskie, surówka z ogórka kiszonego, papryki czerwonej i kukurydzy, Kompot
Podwieczorek: Chałka z kruszonką posmarowana serkiem waniliowym, cząstki kiwi, woda z miętą i pomarańczą
Środa 11.06.2025
Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, frankfuterki ,rukola, kalarepka, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Chrupki kukurydziane
Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami, Kluski na parze ze śmietaną i musem ze świeżych truskawek , Kompot
Podwieczorek: Kajzerka z masłem, jajko na twardo, awokado, pomidorki koktajlowe, Herbata z owoców leśnych
Czwartek 12.06.2025
Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb żytni z masłem, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Banan
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem zabielana, Karczek pieczony, sałata lodowa z suszonymi pom.,fetą i sosem koperkowym, Kompot
Podwieczorek: Mix warzyw z delikatnym dipem czosnkowo-ziołowym z jogurtu greckiego, chlebek chrupki wasa, napój rabarbarowy
Piątek 13.06.2025
Śniadanie: Graham z masłem, ser żółty, świeży szpinak, czarne oliwki, ogórek małosolny, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Tarta marchewka z jabłkiem
Obiad: Rosół z makaronem, Bigosik z bułeczką kanapkową, Kompot
Podwieczorek: Koperta półfrancuska z budyniem, Kakao
Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.
Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.
Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.
Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".
Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.
Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.
Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.
Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.
Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.
Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.
Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.
Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.