Poniedziałek: 19.05.2025

Śniadanie: Chleb dworski z masłem, łosoś wędzony na ciepło, jajko na twardo, świeży szpinak, żółta papryka, Kawa zbożowa z mlekiem
II Śniadanie: Sok multiwitamina
Obiad: Zupa brukselkowa zabielana, Spaghetti bolognese, słupek ogórka małosolnego, Kompot
Podwieczorek: Serek waniliowy ze świeżymi truskawkami, pieczywo chrupkie pełnoziarniste

 

Wtorek: 20.05.2025

Śniadanie: Bułka kanapkowa z masłem, mozzarella kulka, roszponka, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe, Herbata owocowa
II Śniadanie: Arbuz
Obiad: Duszone udko z kurczaka, ziemniaki, surówka z selera konserwowego, Kompot
Podwieczorek: Ciasto murzynek - wypiek własny, ciepłe mleko

 

Środa 21.05.2025

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, winerki cielęce z keczupem, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Melon
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem, Kotlet mielony panierowany, puree ziemniaczane, mizeria z koperkiem i sosem jogurtowym, Kompot
Podwieczorek: Sałatka wielowarzywna, bułka kukurydziana z masłem, Herbata z cytryną

 

Czwartek 22.05.2025

Śniadanie: Chleb z masłem, szynka konserwowa, awokado, rzodkiewka, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Kefir naturalny, 1/2 banana
Obiad: Zupa porowa z ziemniakami zabielana, Bitki ze schabu w sosie wł., kasza jaglana, buraczki zasmażane, Kompot
Podwieczorek: Budyń śmietankowy z tartą czekoladą i herbatnikami

 

Piątek 23.05.2025

Śniadanie: Graham z masłem, pasztet mięsno-warzywny, pomidory malinowe, zielona sałata, Kakao
II Śniadanie: Paluszki grissini

Obiad: Zupa fasolowa z ziemniakami, Ryż na mleku z prażonymi jabłkami, cynamonem i śmietaną, Kompot
Podwieczorek: Bułka kanapkowa z masłem, kabanos suchy, słupek kalarepy, czerwona papryka, Herbata malinowa

 

                   

 

Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.

Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą  : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.

Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.

Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".

Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.

Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.

Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.

Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.

Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.

Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.

Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.

Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.

 

 

 

Miasto Rybnik Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświaty w Katowicach