Poniedziałek: 01.09.2025

Śniadanie: Chleb dworski z masłem, winerki cielęce z keczupem, rzodkiewka, ogóek małosolny, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Wafelek ryżowy
Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami, Zapiekany ryż na mleku z jabłkami i cynamonem, Kompot
Podwieczorek: Kajzerka z masłem, szynka konserwowa, pomidorki koktajlowe, sałata masłowa, Napój owsiany z wapniem

 

Wtorek: 02.09.2025

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z jaj, zielona cebulka, papryka czerwona, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Arbuz
Obiad: Rosół z makaronem, Kotlet drobiowy, puree ziemniaczane, mizeria z koperkiem na jogurcie naturalnym, Kompot
Podwieczorek: Kisiel truskawkowy, herbatniki owsiane

 

Środa 03.09.2025

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, kiełbaska żywiecka, roszponka, biała rzepa, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Kefir naturalny
Obiad: Zupa szpinakowa z zacierką zabielana, Kluski z mięsem, surówka z kap.kiszonej i marchewki, Kompot
Podwieczorek: Bułeczka maślana z kruszonką, borówki, Kakao

 

Czwartek 04.09.2025

Śniadanie: Bułka kanapkowa z masłem, ser żółty salami, kiełki słonecznika, pomidor malinowy, Herbata z aronii
II Śniadanie: Sok multiwitamina
Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami, Bitki ze schabu w sosie śmietanowym, kasza pęczak na sypko, surówka z selera konserwowego, ananasa i kukurydzy, Kompot
Podwieczorek: Chlebek bananowy - wypiek własny, Mleko

 

Piątek 05.09.2025

Śniadanie: Graham z masłem, filet z piersi kurczaka, papryka żółta, awokado, Kawa zbożowa z mlekiem
II Śniadanie: Kruche precelki

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, Filet z miruny panierowany, ziemniaki, fasolka szparagowa z bułką tartą i masełkiem, Kompot
Podwieczorek: Skyr waniliowy z granolą czekoladowo-pomarańczową i świeżymi malinami, wasa pełnoziarnista

 

                   

 

Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.

Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą  : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.

Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.

Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".

Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.

Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.

Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.

Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.

Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.

Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.

Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.

Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.

 

 

 

Miasto Rybnik Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświaty w Katowicach