Poniedziałek 18.03.2024
Śniadanie: Bułka kanapkowa z masłem, salami włoskie, zielona sałata, rzodkiewka, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Melon
Obiad: Zupa fasolowa, Makaron z masłem i serem, Kompot
Podwieczorek: Chleb żytni domowy z masłem, jajko na twardo, czerwona papryka, Herbata z cytryną
Wtorek 19.03.2024
Śniadanie: Chleb z masłem, pasta ze słonecznika z pomidorami, ogórek kiszony, rukola, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Sok owocowy
Obiad: Zupa z żółtej marchewki z ziemniakami, Filet z indyka w sosie wł., kasza jęczmienna, surówka z sałaty lodowej z fetą i koperkiem, Kompot
Podwieczorek: Banan, herbatnik maślany, czekolada na gorąco
Środa 20.03.2024
Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, polędwica drobiowa, awokado, żółta papryka, Herbata owocowa
II Śniadanie: Chrup snacki popcornowe
Obiad: Zupa pomidorowa z gwiazdkami, Kiełbaska, sałatka jarzynowa, Kompot
Podwieczorek: Koktajl truskawkowy, kajzerka z masłem
Czwartek 21.03.2024
Śniadanie: Chleb z masłem, ser mozarella, pomidor, roszponka, Kakao
II Śniadanie: Kiwi
Obiad: Zupa ryżowa, Bitki ze schabu, kluski śląskie, surówka z kap.czerwonej, Kompot
Podwieczorek: Kisiel cytrynowy, biszkopty
Piątek 22.03.2024
Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, bułka kanapkowa z masłem, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Kalarepa i ogórek do chrupania
Obiad: Zupa shreka z grzankami, Kotleciki rybne, ziemniaki, groszek na gęsto, Kompot
Podwieczorek: Jabłko pieczone w cieście naleśnikowy, Bawarka
Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.
Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.
Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.
Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".
Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.
Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.
Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.
Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.
Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.
Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.
Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.
Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.