Poniedziałek: 01.07.2024
Śniadanie: Chleb żytni z masłem, szynka konserwowa, czerwona papryka, Kakao
II Śniadanie: Arbuz
Obiad: Żurek z ziemniakami, Makaron carbonara z mięskiem i sosem serowym, brokuł z wody, Kompot
Podwieczorek: Gofry - wyrób własny, sok jabłkowy
Wtorek 02.07.2024
Śniadanie: Chleb z masłem, ser mozarella, pomidorki koktajlowe, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Jabłko
Obiad: Zupa z botwinki zabielana, Kotlet mielony, ziemniaki, zielona sałata z jogurtem, Kompot
Podwieczorek: Kasza manna na mleku z sokiem malinowym
Środa 03.07.2024
Śniadanie: Bułka kukurydziana z masłem, jajko na twardo z sosem majonezowym, szpinak baby, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Morele
Obiad: Zupa ogórkowa z muszelkami, Sznycel z indyka, kasza pęczak, surówka z selera i marchewki, Kompot
Podwieczorek: Skyr waniliowy z kostką gorzkiej czekolady, biszkopty
Czwartek 04.07.2024
Śniadanie: Chleb z masłem, kabanosik drobiowy, żółta papryka, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Sok multiwitamina
Obiad: Zupa grochowa z kiełbaską i ziemniakami, Knedle ze śliwkami, masłem i cynamonem, Kompot
Podwieczorek: Bułka kanapkowa z masłem, szyneczką i rzodkiewką, Herbata z cytryną
Piątek 05.07.2024
Śniadanie: Jaglanka na mleku z bananem, żurawiną i pestkami dyni, chałka z masłem, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Sok porzeczkowy
Obiad: Rosołek z lanym ciastem, Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z ogórków małosolnych, Kompot
Podwieczorek: Mini wafle kukurydziane z polewą malinową
Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.
Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.
Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.
Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".
Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.
Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.
Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.
Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.
Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.
Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.
Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.
Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.