Poniedziałek 22.04.2024
Śniadanie: Graham z masłem, kiełbaska krucha drobiowa, kiszony ogórek, czerwona papryka, Kakao
II Śniadanie: Mieszanka bakaliowa
Obiad: Zupa wiosenna z ziemniakami zabielana, Kluski na parze ze śmietaną i truskawkami, Kompot
Podwieczorek: Kajzerka z masłem, pasta z ciecierzycy, pomidor malinowy, szczypior, Herbata z cytryną
Wtorek 23.04.2024
Śniadanie: Chleb z masłem, sałatka warzywna z jajkiem, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Kiwi
Obiad: Rosół z makaronem, Kotlet mielony, ziemniaki, surówka z białej kap., Kompot
Podwieczorek: Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane
Środa 24.04.2024
Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, caprese pomidorowy, papryka żółta, roszponka, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Paseczki selera i gruszki do chrupania
Obiad: Barszcz biały z ziemniakami, Łazanki z kiełbaską, Kompot
Podwieczorek: Koperta drożdżowa z dżemem jagodowym, Mleko
Czwartek 25.04.2024
Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, Bułka z masłem, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Ananas
Obiad: Zupa fasolowa, Sznycel z indyka, kasza gryczana, buraczki na ciepło, Kompot
Podwieczorek: Wrapy z łososiem, ogórkiem zielonym i naturalnym serkiem kanapkowym, Herbata pomarańczowa
Piątek 26.04.2024
Śniadanie: Chleb żytni domowy z masłem, schab góralski, rzodkiewka, zielona sałata, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Jabłko
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem, Jajko na twardo w sosie musztardowym, ziemniaki, surówka z marchewki i pomarańczy, Kompot
Podwieczorek: Deser mleczno-orzechowy, herbatniki
Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.
Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.
Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.
Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".
Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.
Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.
Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.
Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.
Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.
Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.
Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.
Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.