Poniedziałek: 08.09.2025

Śniadanie: Bułka kanapkowa z masłem, makrela w pomidorach, zielony ogórek, świeży szpinak baby, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Jabłko
Obiad: Zupa grochowa z kiełbaską i ziemniakami, Kluski na parze z jogurtem greckim i musem truskawkowym, Kompot
Podwieczorek: Chleb żytni z masłem, polędwiczka drobiowa, pomidor malinowy, czarne oliwki, Herbata z cytryną

 

Wtorek: 09.09.2025

Śniadanie: Owsianka na mleku z orzechami i rodzynkami, chałka z masłem, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Gruszka
Obiad: Zupa ryżowa, Udko duszone, ziemniaki, surówka z kap.pekińskiej, Kompot
Podwieczorek: Chrupiące zawijasy z ciasta francuskiego z pesto z suszonych pomidorów, rukola, słupek kalarepki, Napój migdałowy z wapniem

 

Środa 10.09.2025

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, twaróg domowy z rzodkiewką i szczypiorem, żółta papryka, Herbata z owoców leśnych
II Śniadanie: Arbuz
Obiad: Zupa wielowarzywna zabielana, Gulasz z pieczarkami, makaron pełnoziarnisty świderki, surówka z ogórka kiszonego Kompot
Podwieczorek: Babka cytrynowa - wypiek własny, czekolada na gorąco

 

Czwartek 11.09.2025

Śniadanie: Chleb pszenny z masłem, szynka drwala, awokado, kiełki brokuła, Kawa zbożowa z mlekiem
II Śniadanie: Sok porzeczkowy
Obiad: Zupa krupnik z 3 kasz zabielany, Kotlet mielony panierowany, ziemniaki, surówka z buraczków, Kompot
Podwieczorek: Budyń śmietakowy z tartą czekoladą i malinami, paluch kukurydziany

 

Piątek 12.09.2025

Śniadanie: Graham z masłem, kabanosik drobiowy podsuszany, pomidorki cherry, sałata masłowa, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Maślanka naturalna z bananem

Obiad: Zupa kalafiorowa z grysikiem, Jajko na twardo w sosie musztardowym, ziemniaki, marchewka mini z wody, Kompot
Podwieczorek: Kajzerka z masłem i dżemem jagodowym ,mleko

 

                   

 

Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.

Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą  : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.

Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.

Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".

Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.

Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.

Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.

Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.

Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.

Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.

Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.

Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.

 

 

 

Miasto Rybnik Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświaty w Katowicach