Poniedziałek: 14.07.2025
Śniadanie: Bułka kanapkowa z masłem, kiełbaska szynkowa, ogórek małosolny, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Marchewka i jabłko do chrupania
Obiad: Zupa szczawiowa z ziemniakami zabielana, Kociołek meksykański z filetem drobiowym i bakłażanem, ryż na sypko, Kompot
Podwieczorek: Kasza manna na mleku z masłem i cynamonem
Wtorek: 15.07.2025
Śniadanie: Chleb z masłem, jajko na twardo, pomidorki kotajlowe, szczypior, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Brzoskwinie
Obiad: Zupa krem cebulowa z grzankami, Pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z buraczków, Kompot
Podwieczorek: Wafle ryżowe z polewą malinową, woda z sokiem cytrynowym
Środa 16.07.2025
Śniadanie: Rogal z masłem, Kakao
II Śniadanie: Banan
Obiad: Zupa kalafiorowa z ziemniakami, Bitki w sosie wł., makaron razowy, surówka z sałaty lodowej, Kompot
Podwieczorek: Chrupiace zawijasy z pesto czerwonym, seler naciowy, Herbata z cytryną
Czwartek 17.07.2025
Śniadanie: Chleb z masłem, winerki cielęce, keczup, Kawa zbożowa z mlekiem
II Śniadanie: Zielone warzywa do chrupania
Obiad: Zupa z czerwonej soczewicy, Pierogi ruskie, surówka z kap.kiszonej, Kompot
Podwieczorek: Kisiel cytrynowy, herbatniki maślane, jabłko
Piątek 18.07.2025
Śniadanie: Graham z masłem, rolada ustrzycka, rzodkiewki, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Arbuz
Obiad: Zupa ryżowa, Dorsz panierowany, ziemniaki, szpinak na ciepło, Kompot
Podwieczorek: Ciasto marchewkowwe, mleko
Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.
Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.
Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.
Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".
Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.
Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.
Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.
Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.
Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.
Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.
Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.
Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.