Poniedziałek 22.04.2024

Śniadanie: Graham z masłem, kiełbaska krucha drobiowa, kiszony ogórek, czerwona papryka, Kakao
II Śniadanie: Mieszanka bakaliowa
Obiad: Zupa wiosenna z ziemniakami zabielana, Kluski na parze ze śmietaną i truskawkami, Kompot
Podwieczorek: Kajzerka z masłem, pasta z ciecierzycy, pomidor malinowy, szczypior, Herbata z cytryną

 

Wtorek 23.04.2024

Śniadanie: Chleb z masłem, sałatka warzywna z jajkiem, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Kiwi
Obiad: Rosół z makaronem, Kotlet mielony, ziemniaki, surówka z białej kap., Kompot
Podwieczorek: Kisiel truskawkowy, chrupki kukurydziane

 

Środa 24.04.2024

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, caprese pomidorowy, papryka żółta, roszponka, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Paseczki selera i gruszki do chrupania
Obiad: Barszcz biały z ziemniakami, Łazanki z kiełbaską, Kompot
Podwieczorek: Koperta drożdżowa z dżemem jagodowym, Mleko

 

Czwartek 25.04.2024

Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, Bułka z masłem, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Ananas
Obiad: Zupa fasolowa, Sznycel z indyka, kasza gryczana, buraczki na ciepło, Kompot
Podwieczorek: Wrapy z łososiem, ogórkiem zielonym i naturalnym serkiem kanapkowym, Herbata pomarańczowa

 

Piątek 26.04.2024

Śniadanie: Chleb żytni domowy z masłem, schab góralski, rzodkiewka, zielona sałata, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Jabłko
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem, Jajko na twardo w sosie musztardowym, ziemniaki, surówka z marchewki i pomarańczy, Kompot
Podwieczorek: Deser mleczno-orzechowy, herbatniki

 

                   

 

Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.

Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą  : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.

Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.

Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".

Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.

Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.

Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.

Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.

Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.

Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.

Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.

Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.

 

 

 

Miasto Rybnik Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświaty w Katowicach