Poniedziałek: 13.10.2025

Śniadanie: Chleb z masłem, frankfuterki, keczup, awokado, rzodkiewka, Kawa zbożowa z mlekiem
II Śniadanie: Krążki kukurydziane
Obiad: Zupa gulaszowa z ziemniakami, Ryż na mleku z bitą śmietaną i musem z truskawek, Kompot
Podwieczorek: Bułka paryska z masłem, paprykarz z kaszą jaglaną, roszponka, kiszony ogórek, Herbata biała z mandarynką

 

Wtorek: 14.10.2025

Śniadanie: Bułka kanapkowa z masłem, pasta z tuńczyka i jajka, kiełki brokuła, pomidorki cherry, Kakao
II Śniadanie: Jabłko
Obiad: Zupa brukselkowa z ziemniakami, Sznycel z indyka duszony w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z ogórka małosolnego i marchewki, Kompot
Podwieczorek: Serek waniliowy, chałka drożdżowa z masłem, Herbata z cytryną

 

Środa 15.10.2025

Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, szynka z kurczaka, sałata masłowa, żółta papryka, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Smoothie na maślance - banan, mango, chia
Obiad: Zupa jarzynowa z koperkiem i ziemniakami, Gołąbki bez zawijaniaw sosie pomidorowym, kolorowa fasolka szparagowa z bułką tartą, Kompot
Podwieczorek: Brownie z gorzką czekoladą, mleko na ciepło

 

Czwartek 16.10.2025

Śniadanie: Chleb z masłem, kulki mozzarelli, rukola, pomidor malinowy, czarne oliwki, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Gruszka
Obiad: Zupa krem z kukurydzy z popcornem, Drobiowy kotlecik siekanyz morelą, puree ziemniaczane, mizeria na jogurcie greckim, Kompot
Podwieczorek: Kisiel cytrynowy, biszkopty bez cukru

 

Piątek 17.10.2025

Śniadanie: Owsianka na mleku z suszonymi śliwkami i prażonymi płatkami migdałowymi, graham z masłem, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Ananas

Obiad: Zupa makaronowa, Dukaty rybne, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej, kukurydzy i papryki czerwonej, Kompot
Podwieczorek: Ślimaki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i żółtym serem, buraczek gotowany w słupkach, Herbata z cytryną

 

                   

 

Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.

Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą  : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.

Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.

Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".

Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.

Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.

Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.

Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.

Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.

Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.

Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.

Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.

 

 

 

Miasto Rybnik Ministerstwo Edukacji Narodowej Kuratorium Oświaty w Katowicach