Poniedziałek: 08.09.2025
Śniadanie: Bułka kanapkowa z masłem, makrela w pomidorach, zielony ogórek, świeży szpinak baby, Kawa inka z mlekiem
II Śniadanie: Jabłko
Obiad: Zupa grochowa z kiełbaską i ziemniakami, Kluski na parze z jogurtem greckim i musem truskawkowym, Kompot
Podwieczorek: Chleb żytni z masłem, polędwiczka drobiowa, pomidor malinowy, czarne oliwki, Herbata z cytryną
Wtorek: 09.09.2025
Śniadanie: Owsianka na mleku z orzechami i rodzynkami, chałka z masłem, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Gruszka
Obiad: Zupa ryżowa, Udko duszone, ziemniaki, surówka z kap.pekińskiej, Kompot
Podwieczorek: Chrupiące zawijasy z ciasta francuskiego z pesto z suszonych pomidorów, rukola, słupek kalarepki, Napój migdałowy z wapniem
Środa 10.09.2025
Śniadanie: Chleb orkiszowy z masłem, twaróg domowy z rzodkiewką i szczypiorem, żółta papryka, Herbata z owoców leśnych
II Śniadanie: Arbuz
Obiad: Zupa wielowarzywna zabielana, Gulasz z pieczarkami, makaron pełnoziarnisty świderki, surówka z ogórka kiszonego Kompot
Podwieczorek: Babka cytrynowa - wypiek własny, czekolada na gorąco
Czwartek 11.09.2025
Śniadanie: Chleb pszenny z masłem, szynka drwala, awokado, kiełki brokuła, Kawa zbożowa z mlekiem
II Śniadanie: Sok porzeczkowy
Obiad: Zupa krupnik z 3 kasz zabielany, Kotlet mielony panierowany, ziemniaki, surówka z buraczków, Kompot
Podwieczorek: Budyń śmietakowy z tartą czekoladą i malinami, paluch kukurydziany
Piątek 12.09.2025
Śniadanie: Graham z masłem, kabanosik drobiowy podsuszany, pomidorki cherry, sałata masłowa, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Maślanka naturalna z bananem
Obiad: Zupa kalafiorowa z grysikiem, Jajko na twardo w sosie musztardowym, ziemniaki, marchewka mini z wody, Kompot
Podwieczorek: Kajzerka z masłem i dżemem jagodowym ,mleko
Wszystkie produkty z mleka (śmietana, jogurt, masło, itp.), jaja, ryby, orzechy, soja, seler, gluten, kakao, kukurydza, cytrusy i inne są alergenami. Jeżeli są użyte do ugotowania obiadu, informujemy o tym.
Do ugotowania każdej zupy wykorzystujemy mieszanki warzywne, w których skład wchodzą : marchewka, pietruszka korzeń, seler korzeń, por, pietruszka zielona –natka.
Jeżeli zupa zawiera śmietanę 18% to informacja głosi że zupa jest „zabielana”.
Do panierowania mięs i ryb wykorzystujemy : mąkę pszenną, bułkę tartą-pszenną - produkty te zawierają GLUTEN, oraz jaja kurze, informacja przy daniu brzmi "panierowany".
Do przygotowania klusek śląskich wykorzystujemy : ziemniaki, skrobię ziemniaczaną i jaja kurze.
Do przygotowania klusek leniwych wykorzystujemy : ziemniaki, ser twarogowy, jaja kurze, skrobię ziemniaczaną.
Wszystkie makarony i dania z nich przyrządzone zawierają mąkę pszenną- gluten i jaja kurze.
Do przygotowania ziemniaków puree wykorzystujemy : ziemniaki, mleko, masło.
Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystujemy : mięso wieprzowe, drób, bułki pszenne, jaja kurze.
Do przygotowania naleśników wykorzystujemy : mleko krowie, mąkę pszenną, jaja kurze.
Wszystkie rodzaje pierogów zawierają : mąkę pszenną, jaja kurze.
Pierogi z serem dodatkowo zawierają białko krowie- ser twarogowy.